Det här behöver du till 1 (2) plåtar:
Majsmjöl: 1 dl/55 gr (2 dl/110 gr)
Chiafrön: ¼ (½) dl
Solrosfrön: ¼ (½) dl
Pumpakärnor: ¼ (½) dl
Sesamfrön: ½ (1) dl
Pomerans, malen: 1 (2) msk
Kanel: 1 (2) msk
Kryddnejlika, malen: 2 (4) tsk
Ingefära, malen: 1 (2) tsk
Kardemumma, malen: 1 (2) tsk
Rapsolja eller olivolja: ¼ (½) dl
Salt: ¾ (1½) tsk
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Lägg bakpapper på 1 (2) bakplåtar.
3. Blanda alla de torra ingredienserna, häll över 1¼ (2½) dl kokande vatten, ¼ (½) dl olja och rör om tills du får en jämn deg.
4. Lägg degen på plåten. (Om du gör stor sats delar du degen i 2 bitar och lägger en bit på varje plåt.)
5. Platta till degen så mycket det går med en slev.
6. Lägg plastfolie över bakplåten (helst Toppits XL, som är extra bred). Tryck hårt, hårt med handflatan och pressa ut degen från mitten tills den täcker större delen av plåten. Tryck hårt, hårt och pressa, pressa!
7. Tag bort plastfolien och jämna till kanterna med en slickepott.
8. Markera storleken på dina knäckebröd med en sporre (t ex stora som rån eller små som kex, eller vilken storlek du föredrar). Sporra inte helt igenom degen, markera bara.
9. Grädda mitt i ugnen 45 minuter.
10. Tag ut plåten ur ugnen, drag över bakpapperet till ett galler och låt knäckebröden svalna där.
11. När knäckebröden svalnat bryter du dem i bitar och stoppar dem i en plastburk med lock. Förvara i rumstemperatur.
♥♥♥
Tips!
Om du bakar knäckebrödet när det inte är jul utesluter du alla kryddorna och saltet och stör istället flingsalt över degen (¼-½ msk/plåt) innan du kör in plåten i ugnen!
♥♥♥
Vill du ha recept på fler spröda godbitar att baka till jul?
Klicka här om du vill ha recept på lövtunna pepparkakor med mandel!
Klicka här om du vill ha recept på spröda pepparkaksdrömmar!
Klicka här om du vill ha recept på saffransskorpor med choklad och apelsin!