Det här behöver du till en rund form (ca 23-25 cm i omkrets):
Äpplen: 2 medelstora
Ägg: 3 medelstora (4 st om de är små)
Vetemjöl: 3 dl
Strösocker: 2½ dl
Kardemumma, malen: 1 msk
Bakpulver: 1 tsk
Kanel: ett par msk att vända äppelklyftorna i
Mandelspån: ca 50 gr
Smör, kylskåpskallt (osaltat blir godast): 10 skivor hyvlade med osthyvel
Smör/olja + ströbröd till formen
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader och gallret på fals 2 (näst nederst).
2. Smörj och bröa en rund bakform.
3. Skala äpplena och skär dem i skivor.
4. Blanda 3 dl vetemjöl, 1 tsk bakpulver, 1 msk malen kardemumma och 2 ½ dl strösocker i en bunke. Knäck ner äggen och rör med en träslev e dyl tills ingredienserna blandats men inte mer. (OBS! Vispa EJ!)
5. Lägg smeten i formen.6. Vänd äppelklyftorna i kanel.
7. Tryck ner äppelklyftorna i smeten.
8. Hyvla kylskåpskallt smör med en osthyvel och lägg över äppelklyftorna.
9. Strö mandelspån över smöret.
10. Kör in formen näst längst ner i ugnen och gräddan kakan ca 20 minuter, tills provstickan inte är kladdig när du sticker ner den mitt i kakan.
11. Låt kakan svalna på ett galler.
VILL DU HA FLER RECEPT PÅ SNABBGJORDA ÄPPELKAKOR?
Klicka här för recept på Moster Sigrids äppelkaka!
Klicka här för recept på supersnabb äppelkaka i långpanna eller rund form!