Annons

Världens snabbaste blåbärskaka (recept)

En jättegod kaka som är klar på en halvtimme! Servera den gärna ljummen med en klick vaniljglass så blir den en läcker dessert.

Världens snabbaste blåbärskakaDet här är egentligen världens snabbaste rabarberkaka som är omgjord till världens snabbaste blåbärskaka eftersom blåbär var vad jag hade i frysen idag plus en ekologisk citron i kylen. I år är väl längtan efter rabarber större än någonsin, men i väntan på att de ska sticka upp ur jorden bakar jag kakan med vad jag har hemma. Ibland blir det världens snabbaste hallonkaka med kardemumma eller världens snabbaste äppelkaka. Man tar vad man har hemma och i dessa tider vill man inte gå till affären i onödan. Den här kakan har alltid varit perfekt att svänga ihop när det kommer oväntade gäster — du rör ihop den på 10 minuter och gräddar den på 20 minuter — men för tillfället kommer det inte några oväntade gäster så kakan får bli en tröstekaka istället. Jag har alltid undrat vad översättaren av Jamie Oliver’s Comfort Food menar med ”tröstmat”. Nu vet jag.  Och om du bakar blåbärskakan strax före middagen blir den en läcker dessert om du serverar den ljummen med en klick vaniljglass eller vispgrädde.

Annons

 

Det här behöver du:

Vetemjöl: 2½ dl

Ägg, medelstora: 3-4 st

Strösocker: 1½-2 dl

Annons

Vaniljsocker: 1 msk

Bakpulver: 1 tsk

Citron (endast rivet skal): 1 st

Blåbär, frysta eller färska skogsblåbär: 3 dl

Smör, gärna osaltat, kylskåpskallt: 7 skivor hyvlade med osthyvel

Pärlsocker: 1 näve

 

Annons

Så här gör du:

1. Sätt på ugnen på 225 grader och gallret på fals 1 (längst ner).

2. Smörj och bröa en rund form som är ca 25 cm i omkrets. (Kör gärna 15 gr smör 20 sekunder i mikron och blanda det smälta smöret med 1 tsk potatismjöl innan du smörjer formen med detta smörjsmör.)

3. Rör ihop de torra ingredienserna (2½ dl vetemjöl, 2 dl strösocker, 1 msk vaniljsocker och 1 tsk bakpulver).

4. Knäck ner de 3 äggen och rör om så att allt blandas väl, men inte mer. OBS! VISPA INTE!

5. Riv ner skalet från 1 citron och rör om.

Världens snabbaste blåbärskaka6. Häll smeten i formen och strö över 3 dl skogsblåbär (frysta eller färska).Världens snabbaste blåbärskaka7. Hyvla 7 skivor kylskåpskallt smör med osthyveln och lägg över smeten.

Annons

8. Strö över en näve pärlsocker.

9. Grädda blåbärskakan 20 minuter eller tills provstickan känns torr.

Dela på:

Annons

Laddar