Annons

Världens snabbaste långpannekaka med kardemumma (recept

Den här långpannekakan behöver bara 12 minuter i ugnen. Sedan har du en härlig kardemummakaka som räcker till många. Du behöver bara en rejäl slev och händerna när du blandar ihop degen.
Världens snabbaste långpannekaka med kardemumma
Stig upp en halvtimme tidigare så kan du bjuda jobbarkompisarna på nybakat till förmiddagsfikat!

Den här goda kakan brukade min sambos mamma och mormor baka och nu för hans syster traditionen vidare. När jag smakade den första gången tyckte jag genast om den eftersom den var så enkel och ren i smaken. Vi skulle fira midsommar uppe i Norrland och Maria hade bakat den eftersom bröderna var på väg och de skulle förmodligen vara kaffesugna när de kom fram. Det blev en bit över och på natten kunde jag inte låta bli att smyga mig bort till skafferiet för att mumsa i mig en bit. Det var ljust hela natten och jag var livrädd att någon skulle se mig, jag som aldrig annars brukade skafferiäta eller nattäta. Men ingen kom och jag gjorde en repris natten därpå. Sedan var kakan slut.

Annons

Nu har jag fått receptet av Maria och snabbat upp det lite. Kakan är perfekt att baka på stugsemester för du behöver varken degblandare eller elvisp. Bara en rejäl slev och händerna.

Kakan är ganska matig och passar bra när man känner sig lite hungrig men inte vill ha mat utan något som är lite sött. Det är en riktig förmiddagskaka som är perfekt när man ätit en tidig frukost. Eller en bra utflyktskaka eftersom den inte kletar och är mättande.

Världens snabbaste långpannekaka med kardemumma
Kakan får skjuts av den höga temperaturen (275 grader).

 

Annons

Det här behöver du till en långpanna med måtten ca 28 cm x 35 cm:

Ägg, medelstora, rumstempererade: 4 st

Mjölk, rumstempererad: 4½ dl

Smör, normalsaltat, mjukt: 200 gr + 25 gr

Vetemjöl: 12 dl (720 gr)

Strösocker: 3 dl

Kardemumma, malen: 4-5 msk (eller 2 msk kardemummakärnor att mortla)

Annons

Bakpulver: 1½ msk

Potatismjöl: 1½ tsk

Pärlsocker: 2-3 msk

Mandel att hacka: 50 gr (OBS! Funkar inte med färdigköpta mandelspån, de bränns vid.)

Världens snabbaste långpannekaka med kardemumma
Mmm, det doftar ljuvligt av kardemumma!

 

Så här gör du:

1. Tag fram 4½ dl mjölk, 225 gr smör och 4 ägg en timme innan du ska baka så att smöret blir mjukt och mjölken och äggen rumstempererade. Tärna 200 gr smör och lägg på ett litet fat. Lägg 25 gr smör i en liten kopp.

Annons

2. Hacka 50 gr sötmandel.

3. Mortla kardemummakärnorna om du inte köpt färdigmalen kardemumma. (Testa gärna ÖB:s  kardemummakärna mald från Kryddhuset, den är toppen.)

4. Sätt ugnen på 275 grader och gallret strax under mittfalsen. (Jo, det ska vara 275 grader!)

5. Rör ner 1½ tsk potatismjöl i koppen med det mjuka smöret (25 gr). Smörj sedan långpannan med detta smörjsmör så kommer kakan att lossna av sig själv.

6. Blanda 12 dl (720 gr) vetemjöl, 3 dl strösocker, 1½ msk bakpulver och kardemumman i en riktigt stor bunke.

Världens snabbaste långpannekaka med kardemumma
Det tar ca 3 minuter att blanda den smuliga degen med fingrarna.

7. Tillsätt de mjuka smörtärningarna (200 gr) och nyp samman mjöl och smör med fingrarna tills det blir en smulig deg.

Annons

8. Häll i den rumsvarma mjölken och rör med en träslev e dyl tills allt mjöl blandats in.

Världens snabbaste långpannekaka med kardemumma
Fingrarna, en handvisp och en rejäl slev är allt som behövs.

9. Vispa upp äggen lätt med en handvisp eller en gaffel.

Världens snabbaste långpannekaka med kardemumma

10. Häll i äggen och rör om med sleven tills du får en smidig smet.

Världens snabbaste långpannekaka med kardemumma

11. Häll smeten i långpannan och bred ut den jämnt.

Annons
Världens snabbaste långpannekaka med kardemumma
Du behöver inte rosta mandlarna, de rostas i den höga temperaturen under gräddningen.

12. Strö 2-3 msk pärlsocker och mandelhacket över smeten. (OBS! först pärlsocker och sedan mandelhack.)

13. Ställ långpannan på gallret strax under mittfalsen (OBS! inte högre upp) och kör den långt in i ugnen. Grädda kakan ca 12 minuter i 275 grader, tills den släpper kanten och provstickan inte blir kladdig när du sticker ner den mitt i kakan.
Världens snabbaste långpannekaka med kardemumma

14. Låt kakan svalna på ett galler under en bakduk. (Skär bort kanterna innan du serverar kakan. De blir ganska mörka.)

 

Vill du ha fler snabba recept?

1-2-3-sockerkaka

Annons

Klicka här om du vill ha recept på en snabb 1-2-3-sockerkaka!

Världens snabbaste äppelkaka i långpanna och i rund form

Klicka här om du vill ha recept på supersnabb äppelkaka!

Världens snabbaste rabarberkaka

Klicka här om du vill ha recept på världens snabbaste rabarberkaka!

Världens snabbaste kardemummakaka med hallon

Klicka här om du vill ha recept på världens snabbaste kardemummakaka med hallon!

Annons

Världens snabbaste rabarberkaka i långpanna

Klicka här om du vill ha recept på världens snabbaste rabarberkaka i långpanna!

Dela på:

Annons

Laddar