Tack, Ingelsta Kalkon, för ett jättebra och superenkelt recept på en underbart god festrätt. Marinaden med rödvin och whisky gör du på ett litet kick och sedan låter du kalkonbröstet ligga och gotta sig i den ett par timmar. Efter det kör du in alltsammans i ugnen och steker på låg temperatur ett par timmar. Den goda marinaden tillsammans med köttsaften häller du sedan i en kastrull och kokar upp med crème fraîche till en himmelskt god sås. Så gott och lättlagat och knappt något jobb alls! Låt kalkonbröstet marineras under dagen (2-4 timmar) och sätt igång ugnen 2½ timme innan ni planerar att äta. Servera med klyftpotatis, majskorn och hemlagad pressgurka. Mumsfilibaba!

Det här behöver du till 5-6 portioner:
Kalkonbröst (ca 1,2 kg): 1 st
Rödvin: 2 dl
Whisky: 1 dl
Kinesisk soja: ½ dl
Honung, flytande: 2 msk
Rapsolja: ½ dl
Ingefära, färsk, riven: 2-3 msk (eller 2-3 tsk mald ingefära)
Salt: 1 tsk
Svartpeppar: 1 tsk
Crème frâiche: 4 dl
Colorit: ett par droppar för god färg på såsen
Maizena majsstärkelse: 1 msk utrört i kallt vatten för krämig sås
Servera till:
Klyftpotatis: beräkna 3 st/person
Majskorn, konserverad: 1 stor burk eller 2 små
Pressgurka: beräkna 2 slanggurkor till 6 personer (klicka här för receptet)
Gör så här:
1. Gör marinaden 5-7 timmar innan middagen ska serveras (kalkonbröstet vill ligga i marinaden 2-4 timmar): Häll 2 dl rödvin, 1 dl whisky, ½ dl kinesisk soja, ½ dl rapsolja, 2 msk flytande honung i en bunke och blanda med 1 tsk salt och 1 tsk svartpeppar. Riv ner 2-3 msk färsk ingefära (eller lägg i 2-3 tsk mald ingefära) och rör om. Lägg kalkonbröstet i 2 tjocka plastpåsar och häll i marinaden. Lägg det i kylen 2-4 timmar. Skaka om påsen några gånger under marineringen.

2. Gör pressgurkan: klicka här för receptet!
3. Efter 2-4 timmars marinering (2½ timme innan middagen ska serveras): Sätt ugnen på 150 grader och gallret på mittfalsen. Lägg kalkonbröstet i en ugnsform, häll över marinaden och stick in en stektermometer. Kör in formen och låt kalkonbröstet steka tills termometern mäter 65 grader (det tar ca 1 timme 45 minuter). Ös kalkonbröstet lite då och då.
4. Förbered klyftpotatisen: Tvätta och klyfta potatisar och lägg i en smord form. Ringla över olivolja, salta, peppra och strö över torkad rosmarin.
5. Efter ca 1 timme 45 minuter i ugnen: När stektermometern visar 65 grader tar du ut formen med kalkonbröstet, drar upp ugnstemperaturen till 225 grader och kör in formen med potatisklyftor ca 30 minuter på mittfalsen. Kalkonbröstet packar du in i aluminiumfolie och låter det vila tills det är dags att skära upp köttet. Då har köttets temperatur stigit till 70 grader.
6. Gör såsen: Häll marinaden genom en sil och ner i en rymlig kastrull. Häll i 4 dl crème frâiche och rör om. Droppa i lite Colorit, tills du är nöjd med färgen, och red med 1 msk Maizena majsstärkelse utspätt i lite kallt vatten. Koka upp såsen och smaka av den. Jag tyckte den var perfekt och behövde varken kryddas eller saltas. Det var nog den godaste sås jag ätit.
7. Värm majskornen i en liten kastrull på spisen eller 1½ minut i en skål i mikron.
8. Skiva upp kalkonköttet.
Vill du hellre steka en hel kalkon? Eller laga kyckling eller fläskfilé med whiskysås? Eller varför inte göra en paj av kalkonresterna?
Klicka här för recept på kyckling/fläskfilé i gräddig sås med whisky eller konjak!
Klicka här för recept på läcker kalkonpaj!