Så göra vi när vi ritar våra lakan

Kom, ska jag visa hur vi ritar lakan på Allas! Låter det knäppt? Lite konstigt är det faktiskt, eftersom vi kommit så långt när det gäller datoriseringen. Och jag har förstått att vi är en av få tidningar som fortfarande använder stora pappersscheman (som vi kallar lakan), blyertspenna och suddgummi i ett visst läge av planeringen.

Annons
lakan 007

Sida för sida, nummer för nummer med blyerstanteckningar. Visst kan tidningsmakeri vara ett rent hantverk fortfarande!

Det är när vi bestämmer i vilken ordning våra planerade inslag och våra annonser ska placeras i tidningen som ”lakanen” fortfarande används. De flesta redaktioner hoppar över detta steg, eftersom man i ett senare läge lägger in just den här informationen på ”plannern” ett program i datorn, där man ser sidorna växa fram med bilder och allt, timme för timme!
Men vi har många möten och det är ibland opraktiskt att kika på datorn och tyvärr blir fortfarande utskrifterna för dåliga – så vi håller fast vi de gammaldags lakanen ännu ett tag för att riktigt kunna grotta ner oss i detaljerna tillsammans….
Normalt sett är det Anette Frennesen som ritar lakanen åt oss, men idag vikarierar jag för Anette, eftersom hon är däckad av en synnerligen envis förkylning . (Krya på dig Anette, och var inte orolig, detta går finfint!)


Senaste kommentarer

  • Birgitta Lander: Hej! Angående plastpåsarna man lägger frukt och grönt i , som många tycker är omöjliga att öppna!...
  • Ulrika F Renberg: Hej Gunilla – jag undrar vart jag kan nå dig för en del frågor kring meniere? MVH Ulrika
  • Henrik: Hej Gunilla. Får man fråga ifall du fick Salovum att bita på dig igen efter att dess effekt uteblev? Hur pass...
  • GunillaHå: Hej Martin! Ja och även Renée Voltaire har en ask med rålakrits(finns bland annat på Coop och Ica) som är...
  • martin: det finns nu en svensk premiumlakrits från Lakritsfabriken i Ramlösa

Etiketter