Sagan om den kloka hönan

I dag ska jag berätta en sann saga om den smarta hönan Höna-Pöna. Min barndomsvän Maria bor i en fin gammal villa (som från början faktiskt var ett skolhus) Bjärred och sommartid håller de sig med höns, en höna och ett par kycklingar. Hönorna har ett eget litet hönshus förstås, men annars går de fritt i trädgården (och vissa äventyrliga dagar även i grannarnas trädgårdar) och lägger lite ägg här och där.

Annons

Detta är inte Höna-Pöna (hon har flyttat till halmstadtrakten för vintern) men en höna av samma art, nämligen Brahma.

En kväll satt familjen (Maria, Krister och Thea, första kycklingskötare) uppkrupna i soffan då de hörde ett svagt knackande. Är det någon som kommer och hälsar på, undrade de alla, och när knackande fortsatte gick Maria till altandörren för att kolla. Där satt Höna-Pöna uppflugen på räcket och pickade med sin näbb på rutan. Maria kände att hönan ville något och när hon tittade efter så visade det sig att dörren till hönshuset var stängd, så hönsen inte kunde gå och lägga sig för natten!

En Brahma-Kyckling, snart lika smart som sin mamma?

Till saken hör att Höna-Pöna och hennes kycklingar normalt inte rörde sig på baksidan av huset, utan på andra sidan, där de varje morgon mötte dem med sitt småprat och kackel, så Höna-Pöna måste aktivt ha letat upp rätt fönster.

Så kom inte och säg att hönor är dumma, tack!

Är ditt djur smart?

Mejla mig på [email protected] och berätta, eller skriv en kommentar här nedan!

Senaste kommentarer

  • Birgitta Lander: Hej! Angående plastpåsarna man lägger frukt och grönt i , som många tycker är omöjliga att öppna!...
  • Ulrika F Renberg: Hej Gunilla – jag undrar vart jag kan nå dig för en del frågor kring meniere? MVH Ulrika
  • Henrik: Hej Gunilla. Får man fråga ifall du fick Salovum att bita på dig igen efter att dess effekt uteblev? Hur pass...
  • GunillaHå: Hej Martin! Ja och även Renée Voltaire har en ask med rålakrits(finns bland annat på Coop och Ica) som är...
  • martin: det finns nu en svensk premiumlakrits från Lakritsfabriken i Ramlösa

Etiketter