Shopping i Aqaba

Hamnar du i den vänliga hamnstaden Aqaba i Jordanien så vill jag ge några shoppingtips.
Alla restauranger vi testade är prisvärda, maten är fantastiskt och går du till de lite enklare ställena där lokalbefolkningen äter är det rent ut sagt skitbilligt, cirka 10-25 kr för en förrätt (det det finns det många goda!) och mellan 35-60 kr för en huvudrätt.

Annons

En gyros med läsk kostar 10 kr!
Betalar gör man med jordaniska dinarer. Det var inte lätt att få tag i i Sverige, men det finns massor av uttagsautomater som fungerar med Visa och Mastercard och ibland även American Express.
Färskpressad juice är billigt. För 2:50 dinarer fick vi ungefär en halvliter som pressades direkt för oss! Gudagott, favoriten blev citronjuice med färsk mynta, ljuvligt uppfriskande.

Färskpressad juice till fyndpris.

Roligaste skylten i Aqaba var herrklädesbutiken Al Fakher, som ju blir lätt chockerande om man läser ut det på engelska… ja hrm, men i alla fall så hade Al Fakher kanonsnygga jeans, tröjor och jackor och både pojkarna köpte jeans för bara 100 kr paret (10 dinarer).

Al Fakher, butiksnamnet som kan bli stötande på engelska...

Går man in i prång och torg där mest lokalbefolkningen handlar kan det bli lite kulturkrockar. Hos slaktaren hänger man ut djurens huvud, med päls och horn och allt kvar, till försäljning. Vi häri Sverige vill helst tänka oss djuren som färdiga ”livsmedel”, typ fiskpinnar som simmar i havet, kanske?

Ett tjurhuvud? Eller om det är en ko....?

...eller ett fårhuvud? Någon?

Du kan köpa allt i Aqaba, och varför inte en säng med en blinkande motorcykel som front!

En säng som också är en motorcykel kan vara något att tänka på för den motorintresserade!

Men givetvis finns här bondfångare också. Vi lät oss villigt fångas av charmfulle bediunen Mohammed och hans söta babykamel och blev upplurade på ryggen (på kamelen).

Upplurad på en kamel, en kostsam ritt...

Självklart insåg jag att hans skulle vilja ha pengar, men att han ville ha hela 20 dinarer (200 kr) för det lilla äventyret kunde vi inte föreställa oss. Det betalade vi inte heller, men en slant fick han till slut ändå, eftersom vi varit så dumma. Och lite kul var det allt att gunga fram på en kamel…

Och plötsligt for djävulen i oss allihop, William, Mohammed, Teo och till och med babykamelen fick glödande ögon på bilden.

 

Mer om vår jordanienresa kan du läsa om du klickar här.

Senaste kommentarer

 • Birgitta Lander: Hej! Angående plastpåsarna man lägger frukt och grönt i , som många tycker är omöjliga att öppna!...
 • Ulrika F Renberg: Hej Gunilla – jag undrar vart jag kan nå dig för en del frågor kring meniere? MVH Ulrika
 • Henrik: Hej Gunilla. Får man fråga ifall du fick Salovum att bita på dig igen efter att dess effekt uteblev? Hur pass...
 • GunillaHå: Hej Martin! Ja och även Renée Voltaire har en ask med rålakrits(finns bland annat på Coop och Ica) som är...
 • martin: det finns nu en svensk premiumlakrits från Lakritsfabriken i Ramlösa

Etiketter
 • Gabbi

  Jag har själv varit i Aqaba våren 2010.
  Andra värda ställen att åka till i Jordanien är Wadi Rum, (rekomenderar att övernatta i bediunläger), petra, döda havet, deras huvudstad Amman, Jerash och lokala marknader.
  Men, och ett stort men, hoppa inte upp på en kamelrygg, när de står så i exempelvis Aqaba. Dessa djur blir inte alltid väl behandlade.

 • Gunilla

  @Gabbi: Visst är Wadi Rum fantastiskt! Jag har skrivit om det också och återkommer till både Petra (där vi fö såg hästar som behandlades illa, så det lr ibte bara kameler och ibte bara Aqaba)och Döda havet. Amman hann vi inte med, det går bli en annan gång.