SPC-flakesbak!

I morse steg jag upp en timme tidigare och bakade frukostbröd. Jag bakar faktiskt oerhört sällan (särskilt med tanke på vilken fantastiskt baktidning jag är chefredaktör för), men nu var det dags för ett surdegsbak, mest för att jag börjar tröttna på att äta SPC-flakes med fil varje morgon och varje lunch.
Flingorna hjälper ju mig mot anfall som Menières sjukdom ger mig, läs mer om det här, men det är rätt jobbigt att få i sig rätt mängd varje dag.

Annons

ser inte så mycket ut för världen, men goda och fantastiskt nyttiga, särskilt för mig!

Så nu blev det ett rustikt grovt formbröd som omväxling, riktigt gott om jag får säga det själv. Surdegen hade varken blivit ompysslad eller bott på hotell, utan den hittade jag i kyldisken på Coop Extra.

Så här gjorde jag:

Jag blandade den färdiga surdegen med 25 g jäst, 5 dl ljummet vatten och 2 msk malda psylliumfröskal  (gör brödet saftigare!). Därefter tog jag 4 dl vetemjöl, 5 dl spc-flakes, 1 dl linfrö, 1 dl krossade linfrö, 1/2 dl nuponpulver 1/4 dl kanel, en näve torkade gojibär blandade allt och knådade ihop till en lös deg (och tog lite mer vetemjöl till knådning).
Jag knådade degen i cirka 15 min och sedan delade jag den i två lika stora delar och ställde in det för att jäsa i kylen över natten, i varsin form. På morgonen for jag upp,  värmde ugnen till 250 grader, in med brödet och sänk samtidigt värmen till 220 grader. Grädda i cirka 30 minuter. Färdigt!

Senaste kommentarer

  • Birgitta Lander: Hej! Angående plastpåsarna man lägger frukt och grönt i , som många tycker är omöjliga att öppna!...
  • Ulrika F Renberg: Hej Gunilla – jag undrar vart jag kan nå dig för en del frågor kring meniere? MVH Ulrika
  • Henrik: Hej Gunilla. Får man fråga ifall du fick Salovum att bita på dig igen efter att dess effekt uteblev? Hur pass...
  • GunillaHå: Hej Martin! Ja och även Renée Voltaire har en ask med rålakrits(finns bland annat på Coop och Ica) som är...
  • martin: det finns nu en svensk premiumlakrits från Lakritsfabriken i Ramlösa

Etiketter