Annons

Gör din egen handsprit (recept)

Nu när handspriten är slut överallt finns det inget annat att göra än att tillverka den själv och fylla på en liten flaska att ha med i väskan.
Gör din egen handsprit (recept)
Glöm inte att desinficera handfatet litet då och då. Klorin Power Mousse använder jag.

 

Mitt snälla apotek tog upp beställningar i förra veckan när de fortfarande fick leveranser varje morgon, men nu får de inga. Jag har beställt handsprit på nätet, men nu säger de att det är kaos och att de inte kan leverera. I USA är fångarna på landets fängelser satta att tillverka handsprit.

Annons

 

Recept på hemgjord handsprit:

Blanda 35 cl (3,5 dl) T-röd eller spolarvätska med 15 cl (1,5 dl) vatten. Häll i 1 cl (1½ tsk) glycerol (finns på apotek men är restnoterad) för att huden inte ska bli uttorkad. Om du inte får tag på glycerol/glycerin går det bra med aloe vera gel. Häll handspriten på en pumpflaska eller i småflaskor att ha med i väskan och att ge bort.

Annons

Här har jag äntligen fått tag på glycerin/glycerol: Organic Makers. På deras sida finns det fler bra tips till dig som vill göra din egen handsprit. De har dessutom aloe vera-extrakt, som du kan tillsätta din handsprit för att den inte ska bli så uttorkande.

 

Tänk på att:

♥ Handsprit ska användas på torra händer. Återfukta gärna händerna efter att du använt handsprit, annars kan huden lätt bli irriterad.

♥ Handsprit fungerar bäst på rena händer. Om de är smutsiga, feta eller oljiga blir effekten sämre.

 

Så här använder du handsprit

Annons

 

Detta har jag hittat på Expressens hemsida, som också tipsar om att du kan blanda ihop 5 dl etanol och 2½ dl kokos- eller aloe vera-olja om du vill göra din egen handsprit. Häll blandningen på pumpflaskor och/eller småflaskor att ha med i väskan.

Vet du om att du kan göra ett Corona självtest här?

 

Man tager vad man haver… Munskydd, som inte sägs göra någon nytta mot virus, är ju också slut överallt. Jag har beställt på nätet och betalat men inte fått leverans. I många år har jag velat ha ett munskydd att använda när jag lagar mat och bakar när jag är förkyld och inte vill smitta andra. Det måste ju ändå vara bättre än ingenting. Som sagt, bättre än ingenting — här får du tips på hur du kan göra ditt eget munskydd av en t-shirt! I brist på annat. 🙂 Klicka här för att se hur jag gör mina egna munskydd!

Annons

Vill du ha fler praktiska tips?

Tips på hur du får bort mögellukt och kemisk lukt i kläder

Klicka här om du vill ha tips på hur du kan få bort mögellukt och kemisk lukt i kläder!

Dela på:

8 kommentarer till “Gör din egen handsprit (recept)”

 1. Perexpressen.se skriver: 16 mars, 2020

  Man kan även hitta Glycerol/Glycerin på vinbodar (butiker för hembryggning), då detta används som sörningsmedel i viner.

  Jo, de flesta apoteken verkar rest-notera Glycerol/Glycerin. Kokosolja funkar också. Jag hittade mitt recept på Expressen i en ”olåst” artikel. Googla och kolla 🙂


  1. Gunilla Wall skriver: 19 mars, 2020

   Mitt apotek har blivit lovad glycerin/glycerol sedan i måndags (16 mars) men ännu har det inte dykt upp i varuleveranserna till dem. Möjligt att det är fortsatt restnoterat, men de har inte fått något besked om det. Här har jag nu köpt mitt glycerol/glycerin: https://www.organicmakers.se/shop/hem/ravaror/naturliga-tillsatser-pulver/glycerin/
   De har även aloe vera-extrakt, som man kan blanda i sin handsprit för att den inte ska bli uttorkande. Pumpflaskor har de också.


 2. Vasfi Demir skriver: 17 mars, 2020

  Etanol är det den som finns i bensinstation eller


  1. Gunilla Wall skriver: 19 mars, 2020

   På mitt apotek lyckades jag idag köpa 95%-ig teknisk sprit (de hade 70%-ig också). De hade den i en låda långt ner och plockade motvilligt fram den med en massa förmaningar. T-sprit är slut på alla mackar. Men nu har ju Absolut Vodka börjat tillverka sprit som något annat företag ska tillverka handgel av.


  2. Kim skriver: 31 mars, 2020

   Etanol finns på systembolaget – fast den är för utspädd där…

   Spolarvätska är isopropylalkohol, fungerar precis lika bra som t-röd (denauterad etanol).
   Fast man kan endast använda koncentrerad spolarvätska. Det krävs nämligen en alkoholhalt på 60-70%, så att köpa färdigblandad är meningslöst (precis som i vanliga fall för miljöns skull att frakta runt en massa vatten).
   Använd då tvål och vatten istället, det torkar ut huden betydlig mindre.


 3. Enis skriver: 18 mars, 2020

  Angående spolarvätska, måste den bli koncentrerad eller den som kommer färdigblandat? Om den är färdigblandat ska man använda ytterligare vatten?


  1. Gunilla Wall skriver: 19 mars, 2020

   Se Kims kommentar angående färdigblandad eller koncentrerad spolarvätska.


 4. Max och Jen skriver: 29 mars, 2020

  Tack för att du är den du är Gunilla 🦄💖


Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar