Vackert och makabert…

Om du hade 40000 dödskallar och skelett över från digerdöden vad skulle du göra med dem? Den frågan fick bildsnidaren František Rint lösa 1870, eftersom kyrkan i Sedlec i Tjeckien hade mer än 40000 skelett som aldrig blivit begravda. Att det samlats så mycket skelett just i den lilla kyrka hade tydligen att göra med att någon munk tagit dit jord från Golgata, där Jesus dog, så kyrkogården var extra helig och mycket önskad som begravningsplats.

Annons

Fint travade skelettdelar och kranium.

Rint löste i alla fall det hela genom att dekorera kyrkan och resulatet kan man beskåda idag, så Andrew och jag åkte självklart dit, det tar en timme från Prag (men för oss tog det två och en halv, eftersom jag lurade Andrew att stiga av på fel station, men det är en annan historia, klicka här för att läsa om det äventyret som ledde oss till  Čáslav).

En ståtlig ljuskrona av skelettdelar.

Det är en hel osannolik upplevelse och synnerligen makaber och kika ner i kyrkans källare, där ossariet (benhuset) finns.

Andrew på spökhumör...

Det var i alla fall rätt tid att åka dit, så här i Halloween och Allhelgonatid.

Detalj från ätten Schwarzenbergs vapen, byggt av benbitar. Det var Schwarzenberg som betalade Rint för att ordna upp skeletten. Att en "fågel" pickar ut ögat ska visa på att ätten var med och besegrade turkarna i något krig, tror jag det stod.

Mäster Rint har till och med signerat sitt verk.

Ordentligt signerat, självklart med benbitar.

Ska ni åka hit, åk med fördel tåg från Prag, en returbiljett för två kostade bara runt en svensk hundralapp. Gå av på stationen i Kotna Hora. Om du vill kan du fortsätta med spårvagn in till centrum, som också så vara vackert och världsarvsmärkt, men då kommer du missa Ossariet som ligger bara någon kilometer från stationen.

Senaste kommentarer

  • Birgitta Lander: Hej! Angående plastpåsarna man lägger frukt och grönt i , som många tycker är omöjliga att öppna!...
  • Ulrika F Renberg: Hej Gunilla – jag undrar vart jag kan nå dig för en del frågor kring meniere? MVH Ulrika
  • Henrik: Hej Gunilla. Får man fråga ifall du fick Salovum att bita på dig igen efter att dess effekt uteblev? Hur pass...
  • GunillaHå: Hej Martin! Ja och även Renée Voltaire har en ask med rålakrits(finns bland annat på Coop och Ica) som är...
  • martin: det finns nu en svensk premiumlakrits från Lakritsfabriken i Ramlösa

Etiketter