Välkommen Andrew – ny svensk

Idag blev min sambo Andrew högtidligt välkomnad som svensk medborgare av Malmö stad.  Jag rumpade med som anhörig, vilket flyt, för det var sannerligen ett pampigt mottagande! Han har ju bott i Malmö sedan 23 år tillbaka, så det kändes som det var på tiden att han skaffade sig ett svenskt medborgarskap… men sitt brittiska behåller han  självklart också!

Annons

Andrew på väg in i Rådhuset i Malmö för att delta i välkomstceremonin.

Vi fick gå in på röda mattan, flankerade av lakejer iklädda något som kändes som det kom från Gustav Vasa tid och en och annan man i rustning tog också emot oss.

Stilig karl i rustning.

Strax inna vi skulle cykla till Rådhuset så googlade vi förra årets ceremoni och till min stora besvikelse förstod jag att det serverades tårta. Vilken missräkning, vi som sett fram emot minst en landgång! Men inbjudan höll mycker mer än vad den livade – det blev istället ett fantastiskt smörgåsbord, med flera sorters sill, ättiksströmming eller inlagd strömming (som vi säger i Småland och uppåt, stekt inlagd sill heter det nog på skånska.), lax och goda sallader och ett berg av frukt till efterrätt, mums!

Magnifik miljö med kristallkronor och ett dignande smörgåsbord.

Två flickor läste varsin underbar dikt om Sverige och Malmö, och kommunfullmäktiges ordförande Kent Andersson hälsade alla nya svenska medborgare välkomna med ett tal, och sedan blev det skönsång från oss alla (Du gamla, du fria så klart). Och dessutom fick Andrew och alla andra nya svenska medborgare i Malmö en goodiebag med fribiljetter till MFF, Moderna muséet, Malmö muséer, Malmö Stadsteater, Konserthuset och mycket mer! Värdet på alla biljetterna gick ganska jämnt upp med vad det kostar att ansöka om medlamskap 1500:-. Snyggt, Malmö stad!

Flickor läste fantastiska dikter som de skrivit själva.

Värdigt och tjusigt, vi var hemskt glada att vi inte missade detta bara för att jag missförstått det där med tårta…. 😀

Stekt, inlags srömming och matjessill, mums!

Lax, både kokt och gravad...

Vilken kakelugn! Och det fanns flera stycken i den stora festsalen.

Till och med taket i Rådhusets festsal var något alldeles extra!

Senaste kommentarer

  • Birgitta Lander: Hej! Angående plastpåsarna man lägger frukt och grönt i , som många tycker är omöjliga att öppna!...
  • Ulrika F Renberg: Hej Gunilla – jag undrar vart jag kan nå dig för en del frågor kring meniere? MVH Ulrika
  • Henrik: Hej Gunilla. Får man fråga ifall du fick Salovum att bita på dig igen efter att dess effekt uteblev? Hur pass...
  • GunillaHå: Hej Martin! Ja och även Renée Voltaire har en ask med rålakrits(finns bland annat på Coop och Ica) som är...
  • martin: det finns nu en svensk premiumlakrits från Lakritsfabriken i Ramlösa

Etiketter