Väx, väx mina små träd!

Popplarna som skyddade vår tomt mot buller, sol och ful utsikt är ju ett minne blott, men i helgen åkte sambon och jag till Flyinge plantshop. Med mig i bagaget hade jag råd från vår trädgårdsredaktör Karin Elmberg, som var nästan lika upprörd som jag över den ”lätta beskärningen” som blev en total avverkning. (Läs mer om den här.)
”Lägg till ett par tusenlappar och skaffa ett träd som redan är några år, och välj inte något miniträd. Gärna ett frukträd som får en ordentlig krona, kanske päron eller körsbär” föreslog hon.
Sagt och gjort. Hur stort träd som helst kunde vi dock inte köpa, eftersom träden måste in genom huset för att komma till trädgården – vi har ingen grind i vårt plank.

Annons

De nya frukträden placeras ut för att i möjligaste mån dölja "kinesiska muren", som för övrigt har väldigt fina lägenheter.

  Väl på plantskolan hade jag sådan tur att Bo Lindahl, som är trädgårdsanläggare var där och hjälpte kunderna till rätta och kunde hjälpa mig att plocka ut fina exemplar. Han sa att mitt problem var mycket vanligt nuförtiden:
”Det verkar som folk hatar träd”, sa han uppgivet och berättade om fastighetsägare som vägrar att sälja om inte köparen lovar och skriver på kontrakt att bevara träden på tomten.
Vi valde tillsammans ett bigarråträd som såg ut att vara bra på gång, samt ett plommonträd av rysk typ som heter Kosmos, som har ett väldigt fint växtsätt, inte så runt som plommon normalt brukar växa, utan lite mer plymartat, vilket alltså ska ge oss det efterlängtade skyddet.

Plommonet heter "Komet" och är ännu inte permanent placerat som synes, vi flyttar runt det och ser ar det ger bäst effekt.

Körsbärsträdet har vi redan vågat plantera , det kommer bli ett stort ståtligt träd på kanske 8-12 meter, fast det dröjer så klart ett par år.

Bigarråträdet kommer bli riktigt ståtligt en gång i tiden.

Bakom körsbäret kan ni ana en rostig järnställning. Där ska jag plantera humle, som växer snabbt och ytterligare bädda in oss i lite grönska.
Förra året, när popplarna fortfarande fanns kvar, köpte jag ett litet sött prydsnadäpple, som jag tyvärr råkade bryta toppen av, så nu har det nog stannat i växten.

Förra årets inköp, ett litet minäppleträd var betydligt mindre i storlek, men tillsammans med de nya träden och mitt Ingrid Marie äppleträd har vi nu hela fyra träd i vår pyyttelilla trädgård.

Senaste kommentarer

  • Birgitta Lander: Hej! Angående plastpåsarna man lägger frukt och grönt i , som många tycker är omöjliga att öppna!...
  • Ulrika F Renberg: Hej Gunilla – jag undrar vart jag kan nå dig för en del frågor kring meniere? MVH Ulrika
  • Henrik: Hej Gunilla. Får man fråga ifall du fick Salovum att bita på dig igen efter att dess effekt uteblev? Hur pass...
  • GunillaHå: Hej Martin! Ja och även Renée Voltaire har en ask med rålakrits(finns bland annat på Coop och Ica) som är...
  • martin: det finns nu en svensk premiumlakrits från Lakritsfabriken i Ramlösa

Etiketter